Wetgeving

Wetgeving

Regelgeving voor het rijden van Segway-Ninebot producten in Nederland

Let op! Alle Segway-Ninebot producten die niet hieronder expliciet worden vermeld zijn NIET toegestaan op de openbare weg of openbare ruimtes. Je kunt er wel gebruik van maken op eigen terrein. Houd ten alle tijde rekening met de lokale wetgevingen en veiligheids regels.


WAM-verzekering verplicht
In Nederland dienen de Segway i2 & x2 SE en de Ninebot by Segway E+ bij gebruik op de openbare weg verzekerd te zijn. Deze producten zijn motorrijtuigen in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit betekent dat bij gebruik van het voertuig op de openbare weg het voertuig verplicht WAM-verzekerd moet zijn.

Minimaal 16 jaar
In Nederland is de minimale berijdersleeftijd voor Segway en Ninebot by Segway producten 16 jaar.

Verlichting ’s nachts en bij slecht zicht

Verlichting is 's nachts en bij slecht zicht verplicht. Dat moet in eerste instantie de verlichting zijn die op het voertuig zit. Zit er geen verlichting op het voertuig? Dan kan de bestuurder losse lampjes gebruiken. Het voertuig moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben.

Verzekeringsplaatje verplicht
Per 1 januari 2011 is de kentekenplicht van de Segway i2 & x2 in Nederland vervallen. Er blijft wel een verzekeringsplicht voor Segway i2 & x2’s en Ninebot by Segway E+ die op de openbare weg rijden. Per 1 januari 2011 worden daarom verzekeringsplaatjes afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsperiode loopt standaard tot 1 mei van ieder jaar. Verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij. Vanaf 1 januari 2012 mogen Segway i2 & x2 alleen nog maar met een verzekeringsplaatje op de openbare weg.

Segway PT toegestaan op openbare weg
Op 25 maart 2008 heeft de Tweede Kamer twee moties over de Segway i2 & x2 aangenomen. Het algemeen gebruik van de Segway i2 & x2 wordt in Nederland toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij een maximumsnelheid van 25 km per uur wordt aangehouden. Bij gebruik op het trottoir geldt de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur.

Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
Voor de Ninebot by Segway E+ gelden in Nederland dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg. Hiervoor gelden ook dezelfde verkeersregels als voor de Segway i2 & x2.

*De Segway KickScooter GT2P mag alleen worden gebruikt op racebanen en/of privé-eigendom. Volg de lokale voorschriften a.u.b.